Morvea.dk

Alt du bør vide om forsikringer til unge

Der er rigeligt med ting man skal tænke på når man som ung er flyttet hjemmefra, køber sin første bil, eller blot ønsker at få lidt mere ro i sindet med en forsikring til unge der dækker godt. Her på bloggen ønsker vi at hjælpe unge med at komme godt fra start, og bestræber os på at komme med en fyldestgørende artikel der kan besvare alle dine spørgsmål.

Det bliver dog for mange en lidt blandet følelse man sidder tilbage med, når man opdager at forsikringer til unge koste mere end de gør for ens forældre, og samtidig kan det også være svært at vide hvilken slags forsikringer man egentlig bør have. Og er der nogen der er lovpligtige?

Alt dette dykker vi dybere ned i med denne artikel, så er du interesseret i at lære alt omkring forsikring til unge, så følg med nedenfor!

Hvilke forsikringer bør man have som ung?

Her finder du en oversigt over de mest almindelige forsikringer, og vi beskriver kort hvad deres fordele og ulemper er, samt giver vores idé om de bedste valg til unge i Danmark.

Vi kommer også ind på hvordan man bedst kan sikre sig når man lige er flyttet hjemmefra, og hvad man skal huske på når det gælder valg af forsikring og selskab. Der findes mange slags forsikringer, og ikke alle er lige nødvendige til unge der ikke har de samme behov som en familie med børn, flere biler og husdyr.

Indboforsikring

Er du lige flyttet hjemmefra, overvejer du måske om du bør anskaffe dig en indboforsikring. Det er trods alt ikke et lovkrav at have en indbo, men det kan stadig være en meget god idé, da den ikke blot dækker dine hvidevarer, eller eventuel vandskade på badeværelset.

Har du en lækker cykel eller en dyr computer kan du også få dækket disse ved din indboforsikring. Det afhænger af det specifikke forsikringsselskab præcis hvad der bliver dækket, men ofte er man godt sikret mod alle ens ejendele. Typisk koster en forsikring til unge der dækker over indbo mellem 1-300 kroner om måneden, alt afhængigt af postnummer, alder og indboets værdi.

Bor du til leje bør du læse kontrakten nøje efter, eller spørge formanden eller udlejeren til råds, da der i mange tilfælde kan være en eksisterende forsikring, såsom Glas og Sanitet, der dækker over visse typer skader eller problemer du ellers selv kunne risikere at hæfte for. Det samme gør sig gældende hvis du bor på et kollegie eller lignende.

Bilforsikring

Man kan ikke komme udenom at skulle tegne en bilforsikring hvis man ejer en bil i Danmark der skal kunne køre lovligt på vejen. Der findes som regel 2 typer, en ansvars- og en kaskoforsikring. Ansvarsforsikringen er lovpligtig. Den dækker omkostningerne hvis du kører galt og det er din egen skyld, dog ikke udgiften til reparation af din egen bil.

Hvis du er skyld i et uheld i trafikken, kan du risikere at skulle betale omkostninger til eventuelle personskader, skader på andre biler eller bygninger for eksempel, og det kan hurtigt blive dyrt. Så en ansvarsforsikring er nødvendig at have på grund af lovgivningen, men samtidig også vigtig for ens personlige økonomi og fremtid.

En kasko dækker også for skader der er sket på din egen bil, også selvom du selv var skyld i uheldet. Det kan være et godt valg hvis du har en dyrere bil, eller hvis du gerne vil dækkes helt ind.

Fælles for begge forsikringer er selvrisiko, som er et beløb du skal betale selv inden forsikringen dækker. Hvis du skal betale 10.000 kroner i erstatning, og har en selvrisiko på 3.000, skal du altså betale de 3.000 kroner selv, og så klarer forsikringen resten.

Når det gælder forsikring til unge er selvrisikoen er ofte højere, fremfor den selvrisiko som dine forældre eksempelvis skal betale. Mange selskaber tilbyder også at man kan vælge hvor lav ens selvrisiko skal være, men vær opmærksom på at den månedlige omkostning på selve forsikringen vil stige jo lavere trin af selvrisiko du vælger.

Ulykkesforsikring

Det er ikke alle der ser fordel i at have en ulykkesforsikring, men er du selvstændig, rejser du meget på skiferie, eller dyrker du meget sport kan det være en god forsikring at have med i rygsækken. Hvor man som ansat på arbejde har en ulykkesforsikring der dækker i arbejdstiden gennem arbejdsgiveren, kan det dog stadig være en god idé med en privat der dækker i fritiden.

Det anbefales at tænke på forsikring til unge hvis du dyrker intensiv kontaktsport eller kampsport, kører du gokart eller racerbil, eller er du aktiv i naturen og tit i højt tempo. Og kører du galt i trafikken på din cykel, falder du ned af skibakken og brækker benet på ferien, eller oplever du andre personskader, kan en ulykkesforsikring hjælpe med at fjerne nogle af udfordringerne og omkostningerne, og man kan i visse tilfælde også få advokathjælp, skulle det være nødvendigt.

Rejseforsikring

På samme måde som ulykkesforsikringen, er en rejseforsikring noget man bør overveje om man har brug for. Hvis du rejser på vegne af en virksomhed, har de ofte allerede en rejseforsikring der dækker dig.

Men skal du et par uger til Sunny Beach eller tager du på et road trip til Sydamerika, kan det være oplagt at vælge en forsikring til unge der dækker udlandsophold, hvis uheldet nu skulle være ude. Det kan give ro i sindet hos både dig, såvel som din familie, at vide der er et forsikringsselskab der står klar til at hjælpe i enhver situation.

Husforsikring

Ejer du din bolig kan det være smart at vælge en husforsikring der dækker de mest almindelige problemer som danske boliger oplever. Det kan hurtigt blive dyrt at skulle erstatte tagstenene der blev revet af under orkanen, eller oversvømmelsen i kælderen.

En husforsikring kan dække alt dette og meget mere, men de varierer meget hos hver forsikringsselskab, så vi anbefaler at du ringer rundt til de forskellige selskaber og hører nærmere om hvad de kan tilbyde. Alt afhængigt af husets alder, eventuelle tilbygninger og om der eksempelvis er stråtag, kan svaret variere, og i nogle tilfælde vil enkelte forsikringsselskaber slet ikke dække.

Hvorfor en forsikring til unge er så dyr

Har du allerede undersøgt markedet en smule for at finde en ny bilforsikring til din første bil? Så har du måske fundet ud af hvor dyre forsikringer faktisk kan være. Den gode nyhed er dog at du med alderen får en billigere bilforsikring, men det kan man jo ikke altid vente på som 19 årig.

Den korte forklaring

Grunden til forsikringer til unge er dyrere end de er for ældre mennesker, har at gøre med den risiko der er forbundet. Det skyldes til dels at unge er mere uopmærksomme end deres forældre, og at de ikke har lige så meget erfaring med at køre bil for eksempel.

Det forholder sig nu engang sådan at unge mennesker simpelthen kommer ud for flere uheld, og derfor koster forsikringsselskaberne flere penge for unge, end for midaldrende danskere og pensionister der har bevist de kan køre ordentligt gennem en længere periode.

Ifølge Vejdirektoratet, er unge mellem 18-24 skyld i, eller del af, op til 20% af alle skader og drab i trafikken, selvom de kun består af 8% af befolkningen. Det er altså ikke uden grund at unge har en højere risikoprofil, og derfor skal betale mere i bilforsikring.

Risiko

Prisen på en forsikring til unge afhænger af den risiko du udgør, og vælger du derfor en lækker bil med en stor motor kan du regne med at skulle betale mere i forsikring, end hvis du vælger en lidt mere standard bil med en mere beskeden motor.

Hvis pengene betyder mere end glæden ved at køre en Audi A4 eller Golf GTI, kan du derfor med fordel vælge en langsommere bil der ikke har ligeså mange hestekræfter, så kan du hurtigt spare flere tusinde om året på din forsikring.

Prisberegning

Vi anbefaler at du bruger forsikringsselskabernes online beregner til at få en idé om hvad de forskellige biler du har kigget på kommer til at koste i forsikring. Mange forsikringsselskaber, såsom Alka eller Alm. Brand, tilbyder en hurtig online beregner der kommer med en pris baseret på bilens model, din alder, dit postnummer og dine års erfaring bag rattet.

Man bør ikke blot vælge det første tilbud man får. Der kan være en stor forskel på flere tusinde kroner om året alt afhængigt af hvilket selskab du vælger. Derfor anbefaler FDM blandt andet at indhente mindst 2-3 tilbud, noget du kan gøre ved hjælp af sider der automatisk sender 3 tilbud, eller du kan kontakte selskaberne selv.

Alternativer

Hvis du er besluttet på at skulle have den lækre bil, er der stadigvæk et par muligheder der kan gøre det billigere at få forsikret din bil. Først og fremmest kan du prøve at samle alle dine forsikringer hos det samme firma. De giver ofte en fornuftig rabat hvis du både har indbo- ulykkes- og bilforsikring hos dem.

Brug dine forældres bil

Mens du desværre ikke har mulighed for at benytte dine forældres opsparede anciennitet, kan du stadig køre i deres bil så længe du står registreret som fører af køretøjet på forsikringspolicen. Det kan være en smart måde at håndtere de høje forsikringspriser på, hvis du altså har mulighed for at benytte deres bil.

Din egen bil

Hvis du derimod ønsker at eje din egen bil, er der ikke noget du kan gøre i forhold til at spare på prisen. Den gode nyhed er at i takt med du bliver ældre og mere erfaren, vil prisen også falde drastisk. Det er især de første 3-5 år, alt afhængigt af selskabet, der er de vigtigste.

Når du har haft bil og forsikring i eget navn efter 1-2 år, kan du også shoppe andre selskaber i håb om de vil gå med til en billigere forsikring ved at få dig som ny kunde. Det kan kræve et par opkald eller e-mails til forskellige selskaber, men har gennem tiden vist sig at være tiden værd når det gælder en billigere forsikring til unge.

Hvordan vælger man det rigtige forsikringsselskab?

I dag er det lettere end nogensinde før at vælge et forsikringsselskab der tilbyder en god forsikring til unge. Der findes mange sider på internettet hvor du kan indhente 3 tilbud fra forskellige selskaber, ligesom man af selskaberne har beregnere på deres hjemmesider der gør det let at se præcis hvad man skal betale om måneden eller årligt.

Kvalitet

Én ting er dog hvor meget det koster at få en forsikring, noget andet er hvor gode selskaberne er. Det er ikke uhørt at nogle selskaber prøver at slippe for at udbetale præmier når de kan, så derfor er det en god idé at høre hvad venner og familie har af erfaring med et specifikt selskab.

Heldigvis har vi i Danmark en lovgivning der dækker forbrugerne ret godt, men det kan stadigvæk være en fordel at vælge et anerkendt selskab der har eksisteret i lang tid, frem for et helt nyt selskab der stadig ikke har bevist over for omverden at de kan levere kvalitet.

Hvad siger andre folk?

Du kan også med fordel bruge Trustpilot eller Facebook til at se hvad andre folk på internettet har af oplevelser med det givne firma. Nogle gange kan du spare dig selv meget hovedpine, selvom det måske koster 50 kroner mere om måneden. Husk at se efter bedømmelser der angår forsikring til unge, og ikke ældre mennesker der har opbygget anciennitet gennem en længere årrække.

Hvis uheldet har været ude er det jo irriterende at skulle kæmpe med forsikringsselskabet om udbetaling af præmien, og det kan føre til meget ekstra stress og besvær, og nogle gange skal man have mange penge op af lommen selv, inden forsikringsselskabet udbetaler deres del.

Brugervenlighed

Det kan også være godt at vælge et firma der har en brugervenlig app, eller på anden måde er let tilgængelig via teknologien. Det er trods alt den måde mange af os kommunikerer på i dag, og har du spørgsmål bør du hurtigt kunne finde et svar, eller komme i kontakt med deres kundeservice.

Tilbud og kampagner

Du bør også være opmærksom på eventuelle tilbud eller kampagner. Nogle gange kan du spare mange penge ved at komme ind på en familiepakke i det firma dine forældre har deres forsikringer. Nogle gange har din bank også en fordelagtig aftale, og hvis du har et realkreditlån eller andet lån til lejlighed eller hus, kan der også være gode pakkeløsninger at hente.

Dækning

Sidst men ikke mindst bør du også nøje studere hvilke ting forsikringen egentlig dækker. Nogle gange dækker indboforsikringen ikke hvis din cykel eller bærbar bliver stjålet, og det kan være noget af det som gør en forskel hvis priserne ellers ligner hinanden hos de forskellige selskaber.

Afsluttende ord

Det behøver ikke være svært at vælge forsikringsselskab, og du behøver ikke at skulle betale i dyre domme. Dog er det svært som ung at opnå de samme billige priser som ældre mennesker kan, det kan kun tiden lave om på, så det er bare med at få noget erfaring så tidligt som muligt.